harsen waxenpermanent ontharentijdelijk ontharenontharing bikinilijnlpl ontharen

WWW.ONTHAREN.TOPLINK.BE - HAARGROEI

Haargroei

De anatomie van het haar

Elk haar groeit in een haarfollikel. Haarfollikels zijn instulpingen, welke reeds gevormd zijn in de embryonale periode. Aan de huidoppervlakte mondt de haarfollikel uit in een porie waar het haar uitsteekt. Onderaan heeft de haarfollikel een ingestulpte bodem: de haarpapil, waarin zich uitermate actieve groeicellen bevinden samen met bloedvatlussen, die de cellen rijkelijk van bloed (voeding) voorzien. De delende cellen ondergaan geleidelijk een keratinisatie, wat tot de eigenlijke haarvezel leidt.

Een haar uittrekken veroorzaakt een versterkte bloedtoevoer naar de papil, zodat de daar aanwezige groeicellen goed gevoed en gestimuleerd worden tot het vormen van een nieuw haar, vaak een sterker haar.

Het haar is opgebouwd uit keratine. Het haar zelf bestaat uit drie lagen, de cuticula, de cortex en de medulla. Indien het haar gekleurd is, komt dat door de aanwezigheid van pigmenten - ofwel eumelanine (zwart of bruin) ofwel pheomelanine (rood of geel). Als deze pigmenten ontbreken in het haar wit. Grijs haar wordt canites genoemd, het is een illusie die gecreeërd wordt door de mengeling van witte en gekleurde haren. Echte grijze haren bestaan dus niet.

Haarfollikels zijn aanwezig over het gehele lichaam, behalve op de voetzolen en de handpalmen. Nieuwe haarfollikels worden na de geboorte niet meer gevormd.
We onderscheiden vellushaartjes en terminale haren. Vellus is zeer fijn en kleurloos dons, mergloos en wordt zelden langer dan 1 cm. Het groeit op het lichaam van kinderen en in het gelaat van vrouwen. In de puberteit gaan onder invloed van hormonen verschillende delen van het lichaam een sterkere beharing vertonen: de teminale haren. Terminale haren kennen verschillende diktes: fijn haar, middelmatig en zeer dik en stug haar.

Haargroeifases

Haargroei is geen continu proces. Het heeft een zogenaamd cyclisch verloop, dat wil zeggen dat actieve groeiperioden (de anagene fase) worden afgewisseld door rustperioden (de telogene fase). De telogene haren worden door de huid spontaan uitgestoten wanneer in de follikel-bodem weer een nieuw haar begint te groeien.

Duur anagene fase: van minder dan 3 maanden tot verschillende jaren. De duur van de anagene fase is ook het meetpunt van de haarlengte; hoe langer de anagene fase duurt, hoe langer het haar kan groeien in lengte.

Voorbeeld: Hoofdharen kunnen zes jaar en langer in de anagene fase blijven. De verhouding tussen hoofdharen in de anagene fase is 85% ten opzichte van 15% in de telogene fase. De haren op de benen daarentegen hebben slechts een anagene fase van maximum 3 maanden voordat ze overgaan in de telogene fase, en slechts ongeveer 30% bevinden zich tegelijk in de anagene fase.

Haarfollikels staan vaak per 3 bij elkaar, 1 à 5 mm onder de huidoppervlakte. Meestal is slechts 1 van de 3 in de groeifase.


 terug naar boven

  vouwfiets test - laptop kopen - auto huren - stress en magnesium - haaruitval vrouw - PRIVACY